Имайте ги предвид при избора на куче

За много хора немската овчарка си остава въплъщение на идеалното куче: силно, вярно и изпълнително. Но при избора на домашен любимец трябва да се имат предвид характерните особености на породата. При немската овчарка специалистите изброяват три "минуса":

1. Голяма подвижност

Немските овчарки са една от най-активните и подвижни породи. Ако не отделяте на кучето достатъчно време за движение, то ще започне да боледува - физически и психически. Това е доста сложно в градски условия особено ако наблизо няма място за разходки и площадки. Тази порода се нуждае от достатъчна всекидневна физическа активност. А това означава, че трябва да разхождате кучето около час.

2. Дисциплина

Немската овчарка има мощен ловен инстинкт. Затова кучето се нуждае от редовно канализиране на агресията си, активността и интереса. За целта то трябва да е постоянно да "работи". Затова младата немска овчарка непременно се нуждае от строго обучение, което трябва да започне на 8-месечна възраст. Ако пропуснете този период, психиката на кучето може да се сформира неправилно и то да стане своенравно, непослушно и агресивно. А професионалното обучение е дълъг и скъп процес.

3. Място на отглеждане

Немската овчарка не е куче, което може да го сложиш в скута си и да го галиш. Тя е извънредно свободолюбива. По тази причина се чувства извънредно неудобно в затворени помещения. Затова е най-добре да вземете такова куче, ако живеете в къща с двор. В апартамент, особено в малък, на кучето няма да му е комфортно. Все пак при достатъчни физически натоварвания по време на разходка и правилно обучение немската овчарка ще се приспособи и в него. Плюсът ще бъде това, че кучето постоянно контактува със стопанина си.

Без навременно добро обучение немска овчарка може да стане своенравна, непослушна и агресивна
Без навременно добро обучение немска овчарка може да стане своенравна, непослушна и агресивна
Немската овчарка се чувства най-добре навън, а не в затворено помещение
Немската овчарка се чувства най-добре навън, а не в затворено помещение