Окраска и космена покривка

Окраска:
Черна с равномерни кафяви, жълти до светлосиви петна. Тъмно закалена (черен нюанс върху сива или светлокафява основа с отговарящи на това по-светли петна). Изцяло черен цвят. Едноцветно сива. Сива с кафяви петна. Допустими са, но нежелани бели петна по гърдите или светла окраска от вътрешната страна на крайниците. Носната гъба при всички видове окраска задължително е черна. Кучетата със слабо изразена маска или без маска, с жълтиникави или изразено жълти (хищни) очи, с бели петна по гърдите и от вътрешната страна на крайниците, с бели нокти, светъл връх на опашката, се смятат за слабо пигментирани и имат ниска племенна стойност.

Космена покривка:
По отношение на дължината бива 3 типа:

а/ Късокосместо немско овчарско куче - колкото може по-гъста космена покривка с твърд и прилепнал към тялото косъм. Главата, включително ушите, предния ръб на крайниците, лапите и пръстите са късо окосмени. Космената покривка по шията е по-дълга и по-богата. Задната страна на предните крайници и задните крайници до скакателните стави са по-дълго окосмени. Върху бутовете се образуват "панталони". Недостатък е много късата космена покривка.

б/ Дългоравнокосместо немско овчарско куче - отделният косъм е по-дълъг, неизравнен и най-вече - не винаги е прилепнал към тялото. В ушната раковина, зад ушите, на задната страна на лакетните кости и най-вече в слабинната област космената покривка е по-дълга и образува кичури. "Панталоните" върху бутовете са дълги и гъсти. Опашката е рунтава с подвес или т. н. "знаме" по дължина на долната част. Дългата и права космена покривка е нежелана.

в/ Дългокосместо немско овчарско куче - косъмът е значително по-дълъг отколкото при дългоравнокосместите кучета. Най-често той е мек и на гърба образува разделителна линия. При дългокосместите немски овчарски кучета е понижена устойчивостта спрямо неблагоприятните климатични въздействия. Дългата космена покривка се приема за дефект. Такива кучета не се допускат до разплод.




{START_COUNTER}