Необходимо ли е физическо натоварване

Необходимо ли е физическо натоварване на растящата немска овчарка:

Грешно е убеждението на много стопани на немски овчарски кучета, че растящото куче(до 12мес.) трябва да получава натоварване в изобилие. До колкото "немеца" се отнася към породите чиито подрастващи претърпяват много бърз растеж (в сравнение с други работещи породи) то по правилна би била противоположната гледна точка.
Натоварването на което се подлага формиращият се скелет често води до непоправими последствия. Разтягането на връзките, както и натоварването на формиращите се стави нанасят голяма вреда на растящото куче и водят до други проблеми в по зряла възраст. Пробвайте да сравните растящата немска овчарка с 3-4 годишно дете.то разбира се още не е готово за маратонски бяг (въпреки че цялата му натура го желае), но с възрастта и това време ще настъпи.



В качеството на общ съвет към новите стопани мога да кажа, че "упражненията на повод" трябва максимално да се ограничат до момента на израстване(примерно 12мес.) С окончателен ръст и височина на холката. Тогава вече могат да се направят рентгенови снимки на тазобедрени и лакетни стави по установения ред. В този период (след 12 мес.) младото куче вече е готово за по продължителни натоварвания. Ако по някаква причина вече имаме проблем с износване на става, то вашите действия трябва да са много "внимателни и постепенни" за достигане на желаната от вас форма. До достигане на 12месечна възраст най - добрата форма на физическа активност на кучето се явява естественото свободно движение (т.е. Без повод) разбира се вие ще желаете да социализирате и възпитате своя любимец. Трябва да се съсредоточите само на движението на повод и нищо друго. За кученца до 6 мес. възраст-максималното време за това упражнение трябва да бъде не повече от 5-6 мин. на ден, а след това-отдих. кученцата подобно на бебетата се нуждаят от продължителна почивка и сън. Разбира се те могат да играят и да се развиват в задния ви двор или в своите клетки, но почувствали се изморени-спират, почиват и започват отново.


На възраст по голяма от 6 мес.времето за "тренировка на повод" може да се увеличи на 10 мин.при ваше желание но задължително с умереност на натоварването. Ако забележите признаци на умора в кученцето-моментално прекратете занятието.
Умереността-това е вашият съветник.дайте възможност на кученцето да се развива стабилно и постепенно.само така ще усетите удоволствието,че сте отгледали п р и я т е л който ще пробяга с вас много,много километри по пътя на живота и не ще бъде увреден от това което можете да му причините следвайки девиза-"искам всичко сега и веднага"
Наслаждавайте се на първите 12 месеца от живота на вашето кученце.общувайте с него просто като с приятел и тогава ще можете да се наслаждавате на здраво духом и тялом възрастно куче.

\Автор: Френ Фарли\




{START_COUNTER}