Немското овчарско куче в Австралия

    Първото немско овчарско куче в Австралия е внесено през 1923 г. Това е роденият през 1921 г. Aribert v Donauberg. До 1929 г. са осъществени 60 вноса на немски овчарски кучета, предимно от Великобритания. През 1929 г. правителството на Австралия издава закон, който просъществува до 05. 03. 1974 г. и е един от най-пагубните за кинологията. Според него, всички внасяни в Австралия немски овчарски кучета трябва да се кастрират, за да не могат да се кръстосват с диви кучета динго - най-големия бич за овцевъдството. За повече от 40 години породата остава изолирана и развъждането е по затворени линии. Отделни нелегални внасяния на немски овчарски кучета са извършвани през Нова Зеландия, но те не успяват да изменят австралийския тип.
През 1960 г. десет любители на породата основават (тайно) клуб за немски овчарски кучета - German Shepherd Dog Council of Australia (GSDCA), но сериозната селекционно-развъдна дейност започва след отмяна на нелепия закон за кастрация.
През 1987 г., под егидата на GSDCA, се провежда първата изложба, която изцяло е подчинена на правилниците на Световния съюз на обединенията за немски овчарски кучета.
Макар и най-отдалечена, Австралия със сравнително бързи темпове "догонва" водещите в селекцията държави. Все още е най-тясна връзката с Великобритания, но тя се крепи преди всичко на политико-икономическа основа. По отношение на немските овчарски кучета се увеличава вносът на качествени животни от Аржентина и други латиноамерикански държави. Много австралийски немски овчарски кучета имат кръвна връзка с Япония, която трайно се оформя като монополист на породата в Азия. През последните няколко години, въпреки голямата отдалеченост, в Австралия се забелязва сравнително интензивно внасяне на кучета директно от Германия.
Развитието на породата в Австралия, се отразява ползотворно и на селекцията, която се провежда в Нова Зеландия. Тенденцията на развъждане на немски овчарски кучета, които по тип все още стоят по-близо до британските кръвни линии от 60-те години, започва да се изменя. В момента немските овчарски кучета в Нова Зеландия все повече се доближават до съвременния облик на породата. Макар и вече отдалечени във времето, трайни следи в развъждането са оставили линиите на Heiko v Burg Hausbrunn (Nick Wienerau x Connie Burg Hausbrunn), Kay Filsperle (Natz Hasenborn x Birke Filsperle), Derby v Larchenhain (Uran Wildsteiger Land x Quanda Larchenhain) и др. Всички са директен внос от Германия.




{START_COUNTER}