Кожни болести

      http://dog.bg/forum/index.php?action=dlattach;attach=49614;type=avatar  Преди да се спрем на третирането на кучетата с кожни болести, читателят трябва да научи нещо за структурата на косъма. На практика, цялата повърхност на тялото на кучето е покрита с козина. Дори по стомаха, който изглежда така гол, има много фини косъмчета, които ще забележите, ако го разгледате отблизо.
Кучетата сменят козината си два пъти годишно, но това е основната смяна на козината - всъщност тя се сменя през цялото време. Това е една от причините да се налага кучетата да бъдат ресани.
Има много различни видове косми. Например големите гъсти косми по устните се наричат "осезателни", космите на миглите се наричат "ресници", тези във външното ухо са "косми на входа на външния слухов канал", а онези в ноздрите - "вибриси". за обикновения стопанин обаче всички те са просто косми.
Частта на косъма, която се вижда над повърхността на кожата, е известна като "стъбло", а онази под кожата е "луковицата", завършваща с по-широкия край на корена на косъма.
когато кучето е нападнато от определени кожни болести, паразитите проникват в стъблото на косъма или във фоликулите и започва интензивно дразнене. крастата е сред най-разпространените болести и определени видове от нея са изключително заразни. Тя се причинява от крастави кърлежи, които изглеждат като малки рачета, а видът 8агсор1е$, който е обичайният за кучетата, има и смукалца на крачетата.
Лечението на всички кожни заболявания, независимо от това дали са заразни или не, трябва да започне със строга диета от здравословна храна, като се обръща специално внимание на витамините, за да се поддържат силите на кучето.
Заразната краста трябва да се лекува професионално и всичко, с което кучето е влизало в контакт, трябва да се унищожи.
Има обаче един вид краста, наречен фоликуларна краста, който се среща при дакелите, боксерите и т. н. Той не е заразен и се смята, че се предава на кученцата от майката преди раждането. Независимо дали това е вярно или не, . във всеки случай със сигурност има тенденция определени видове от тези породи и други подобни късокосмести видове кучета да страдат от тази болест от много ранна възраст. Симптомите са оголени участъци под врата и корема, а по корема има места с малки пъпчици. В днешно време, макар и човек да не си купува съзнателно куче, което е от толкова засегнат вид, лечението е лесно и се свежда до това, да се измие кучето със специален препарат, който се оставя в козината.
Екземата е съвсем друг вид страдание. Доказано е, че причините п са основно диетични и няколко души са създали природосъобразна диета, която изглежда прави чудеса в такива случаи.
Освен, че има диетичен произход обаче, смята се, че това е нервно заболяване, сродно с астмата при хората. Ако обикновените промени в диетата не успеят да я излекуват, то следва протеините в храната да се сменят докато се елиминира елементът, към които е алергично кучето. Тогава състоянието трябва да се подобри.
Открито е, че алергичните заболявания от този вид реагират магически на определени антихистаминови препарати, което доказва, че кучетата, също както и хората, страдат от алергии. Прилагането на каламинов лосион върху болните участъци също намалява дразненето. Главното е да попречите на кучето да се хапе и чеше. Това става, като обуете лапите му и му сложите голяма плоска кожена яка, която не му позволява да достига тялото си и да го хапе. Повечето ветеринарни лекари имат такива яки.
Винаги е подобре да се допитате до специалист, за да разберете от какво страда кучето ви, преди да се опитвате да го лекувате вкъщи. като общо правило обаче, със сигурност трябва мазнината да отпадне от диетата и да се добавят зеленчуци.




{START_COUNTER}