Други проблеми

НАТЪРТВАНИЯ
Натъртването е контузия, при която кожата не е засегната. Получава се кървене под кожата, оттук обезцветяването на тъканите. Натъртванията изискват превръзка със студена вода или пък леко течаща отгоре вода. Получава се отличен студен компрес от хомеопатична тинктура от невен, разредена с вода и приложена на парче върху натъртеното.
ТРЕВНИ СЕМЕНА
Понякога в окото на кучето попада тревно семе, което му причинява силна болка. като първа помощ капнете в окото възможно най-бързо рициново масло и заведете кучето на ветеринарен лекар. Топ ще разбере колко сериозно е нараняването, като оцвети окото с флуоресценция, която остава в драскотината и се отмива от нормалната ненаранена повърхност. Ако е издраскана роговицата, обикновено в окото се слагат кортизонови капки и се получава оздравяване. Много е важно да попречите на кучето да търка пострадалото си око.
Понякога тревните семена попадат в ухото и създават много проблеми. И отново, нищо друго не можете да направите, освен да капнете малко топло олио в ухото. Останалото е работа на специалист - с ауроскоп, който прилича много на фенерче, ветеринарният лекар може да види вътре в ухото и да махне досадното тревно семе.
ИЗГАРЯНИЯ
Изгаряния и попарвания се случват, когато домашното куче блъсне заетата домакиня и стане причина тя да го залее с вряща вода. като първа помощ подстрижете козината и поставете на засегнатото място влажна сода бикарбонат. Ако изгарянето е от трета степен и има мехур, не пукайте мехура. Покрийте го със сода бикарбонат и отгоре поставете влажно чисто парче. Бързо осигурете квалифицирана помощ.
При всички случаи на сериозни наранявания кучето вероятно страда от шок и трябва да го държите на топло с помощта на печка или като го завиете с одеяло. Ако склони да пийне малко топло мляко, това помага в борбата с шока.
ФРАКТУРИ
Ако подозирате, че има фрактура, не премествайте кучето. Направете шина и превържете леко. Важно е максимално бързо да заведете кучето на ветеринарен лекар, за да му направят рентгенова снимка. При внимателни грижи няма причини кучето да не успее напълно да се възстанови от такова нараняване.
ЗАДУШАВАНЕ
Понякога при кучетата се получава задушаване, което е много страшно за стопанина. Ако кучето се задушава с парче кокал, трябва да се опитата да го махнете, като свиете кутрето си и положите усилия така да върнете парчето кокал. Според нас, на кучетата изобщо не трябва да се дават кокали, освен ако не са цели пищяли.

 АБСЦЕСИ
Абсцесите могат да бъдат предизвикани, чисто и просто, от бактерии и, разбира се, лекът тогава е даването на антибиотици.
Понякога обаче абсцесите са подкожни, не гнойни, а с кръвен серум този тип се разнася доста бързо при отваряне.
Ако абсцесът е гноен, най-доброто лечение е честото промиване с гореща вода до пожълтяване на "главичката". На този етап на абсцеса може да се направи пункция, за да изтече гнойта. После върху раната се поставя с парче чиста тъкан някакъв крем с антибиотик, като например ауреомицин или пеницилин. Дръжте раната отворена, докато инфекцията утихне

 МЕЖДУПРЮСТНИ КИСТИ
Съществуват много и различни мнения за това, кое причинява междупръстните кисти. Повечето хора са съгласни, че по някакъв начин в тъпаните са проникнали организми там, където се появят гнойните подувания. Те предизвикват твърди болезнени бучки, които кучетата непрекъснато ближат. Те се пукат и заздравяват, а после, много често, се появяват отново.
Често тези рани се разнасят след срязваме и лечение с някакъв антибиотик. Горещите компреси са много добри и често могат да спестят разреза.
кучетата, които излязат от форма, по-често получават такива кисти. Един курс на прилагане на витамини изиграва огромно значение за предотвратяване на тяхната поява.
ЦИСТИТ
Циститът, или възпалението на пикочния мехур, засяга женските кучета и обикновено се дължи на настинка. кучката "вика", когато има натиск върху мехура й, а също и когато освобождава урина. Обикновено, това състояние бързо се преодолява с антибиотици. Това олекване не бива да се бърка с кистите или туморите.
ДИАБЕТ
Ако подозирате, че кучето ви има диабет, първото, което трябва да направите, е да изследвате урината му за захар. Диабетът е състояние, при което в урината има излишък от гроздова захар поради недостатъчност на вътрешната секреция на панкреаса.
когато се приготви синтетичен препарат от островните клетки на панкреаса и той се инжектира в правилно количество в тялото, тази излишна захар изчезва от урината.
Понякога диабетът води и до перде на окото, което се отразява на зрението, и кучето става много мудно.
Според някои ветеринари, ако кучето развие диабет, е по-състрадателно да бъде приспано, тъй като непрекъснато повтарящите се инжекции са единственото лечение, а приложението им не е много добро към животното.
ЕНТРОПИУМ
Тази болест се причинява от обърнати навътре клепачи. Според някои тя е наследствена, други смятат, че се причинява от възпаление на конюнктивата или вътрешността на клепачите. Лечението е хирургическо отстраняване на елипсовидно парче кожа от външната повърхност на клепача и зашиване на краищата, което кара миглите отново да се обърнат навън. кучето изпитва много лек дискомфорт.
Понякога при кучетата се среща и обратното конюнктивата или вътрешността на клепача се обръща навън и тогава се прави операция за отстраняване на част от конюнктивата от вътрешната страна на клепача.
Тази болест е обикновена за кучета, като блъдхаунда и санбернара, но може да изглежда много отблъскващо при други породи.
Докато сме на темата за очите, трябва да споменем, че понякога кучетата получават брадавици по клепачите. Те се разпространяват тревожно бързо и според нас трябва да потърсите съвета на ветеринарен специалист веднага, щом ги забележите, за да не се стигне до ослепяване.
Възпалението на клепачите се нарича блефарит и може да бъде изключително опасно и да предизвика слепота, макар и в днешните времена на кортизон и други лекарства да можем да се надяваме на по-добро лечение. Това не е болест, която може да се лекува вкъщи и силно ви препоръчваме да се консултирате с ветеринарния си лекар незабавно. Може да става дума за обикновено състояние, предизвикано от прах или трина, а може и да не е така. Ако има блефарит, вероятно кучето ще има непоносимост към светлината, така че го дръжте в затъмнена стая, докато дойде ветеринарният лекар.
СЪРДЕЧЕН УДАР
Учестеното тежко дишане може да е знак за беда кучето трябва да бъде заведено на сенчесто или прохладно място, или то може да получи сърдечен удар. Случвало се е куче да умре по време на изложба в горещо време поради сърдечен удар.
Ако има опасност от удар, незабавно сложете студени компреси на главата, а ако температурата е изключително висока, поставете кучето в студена вода докато температурата спадне до безопасно равнище за кучето. Разбира се, кучето трябва да бъде подсушено, или ще предизвикате простуда. В случаи, когато животното е в съзнание, студените напитки са безценни.
Причина за сърдечни удари е затварянето на животните в коли със затворени прозорци. Само един безразсъден стопанин може да направи такова нещо.
ПРОБЛЕМИ С БЪБРЕЦИТЕ
Ако ви се наложи да четете за бъбреците в някоя ветеринарна книга, то вероятно ще поумнеете съвсем малко. Това е доста сложна тема.
Грубо казано, обаче, бъбреците са в тялото, за да отделят урина и да действуват като селективни филтри, които позволяват преминаването само на вода и соли и задържат албумините и захарта.
Ако кучето изяде нещо, като например остарели кучешки бисквити, това може да претовари бъбреците и те трябва да работят извънредно, за да освобождават урина и така да облекчат претоварването.
Такова претоварване може да бъде причинено и от бактериална инфекция, но произтичащото прекомерно освобождаване на урина е почти същото.
Антибиотиците са част от лечението. Топлината, слабителните, лесно смилаемата храна и ечемичната отвара дават на бъбреците почивката, от която се нуждаят, за да се възстанови нормалното им състояние.
Никога не омаловажавайте бъбречните проблеми и винаги търсете професионален съвет рано.
ИНФЕКЦИОЗЕН ВИРУСЕН ХЕПАТИТ
Макар че тази болест се причинява от вирус, тя не е толкова лесно заразна, дори и в кучешките пансиони. Може би това се дължи на факта, че някои кучета са заразени, но болестта при тях протича така леко, че минава незабелязано. Други животни може да проявят всякакви симптоми от леко протичаща форма до остра болест, последвана от смърт в рамките на няколко часа или дни.
При леката форма диагнозата е изключително трудна, но при по-акутните случаи животното става силно подтиснато, има повишена температура, нарастваща жажда, повръщане и болки в предната част на дъното на корема Обикновено кучето отказва да яде и може да има разстройство. Повръщането често е жълто и с жлъчка, а животното все по-силно се обезводнява. При по-острите форми черният дроб е толкова увреден, че бързо настъпва смърт.

ПАРАФИМОЗА
Тя се среща почесто при дребни, отколкото при едри кучета. Причинява се от това, че отворът на обвивката е твърде малък и се свива върху пениса, когато той е изпъкнал. Така пенисът се подува и става болезнен и не може да се прибере без помощ. Ако това не бъде забелязано в ранните стадии, върхът на пениса става силно възпален.
Лечението се свежда до това, да се пробва обвивката да се върне върху пениса; ако трябва, върху пениса се поставя малко медицинско парафинено олио за "смазваме". Ако кучето го допусне, ледът помага за намаляване на отока. за да се проведе лечението, кучето трябва да лежи по гръб или настрани. Ако не успеят мерките за първа помощ, може да се наложи ветеринарният лекар да направи разрез в препуциума, за да може пенисът да се прибере.
ПНЕВМОНИЯ
В днешно време благодарение на антибиоците пневмонията е далеч по-малко опасна болест от преди. Тя не се среща често при кучетата и обикновено възниква като усложнение от някаква друга болест, например гана. Може да бъде и вторична инфекция след злополука или дори обикновена настинка, ако кучето бъде оставено да се простуди или се намокри.
Симптомите са треперене с повишена температура. Дишането е учестено и болезнено. Ако имате известен опит, поставете ухо върху ребрата на кучето зад предния крайник ще чуете стържещо вдишване и издишване. за да се различат тези звуци, обаче, трябва опит, но, във всеки случай, собственикът на куче, страдащо от пневмония, трябва да потърси професионална помощ. При пневмонията обикновено кучето стои легнало настрани.
Най-напред на кучето трябва да се направи "дреха" за пневмония. за целта може да купите облечен с марля памук от която и да е аптека. Трябва да има дупки за главата и предните лапи и да се пришият връзки, за да стои дрехата на място.
Цялостното лечение на пневмонията зависи от приложението на антибиотици и от това, на кучето да е топло, но да получава то и чист въздух, за да се подпомага дишането му.
Апетитът на кучето е влошен, затова трябва да му се дава лека и силна храна. Червата трябва да са в разхлабено състояние, което се подпомага с даването първоначално на очистително, а после на течен медицински парафин. Лекарствата, необходими за лечението на пневмония, не могат да бъдат осигурени от обикновения собственик. жизнено важно е да наемете ветеринарен лекар, който да се заеме със случая максимално бързо.
ТОНЗИЛИТ
Ако сливиците и гърлото на кучето са червени, то това определено говори за тонзилит. Тъй като болното гърло може да бъде начало на много болести, разумно е да премерите температурата на кучето и да се консултирате с ветеринарния си лекар.
Мерките за първа помощ, разбира се, са като при хората половин до цял аспирин в зависимост от размера на кучето и затопляне на пациента. Точно тук антибиотиците идват на помощ, ако става въпрос за по-сериозен случай.
Кучето трябва да получава меки храни, като например смляно говеждо, мляко и малко мед, стига то да го приема.
ТУМОРИ
Злокачествените тумори или ракът името, с което те са по-известни, се срещат, когато има внезапно мултиплициране на определени клетки от тъканите и разяждане на костта. Ако злокачественият тумор не засяга костно вещество, както например ракът на млечната жлеза, една операция в ранния стадий може да бъде много ефективна. В много случаи обаче туморът расте толкова бързо, че прогнозата е лоша. консултирайте се с ветеринарния си лекар веднага, щом забележите непозната подутина, където и да е тя. Може да става въпрос и само за киста, която лесно може да бъде отстранена. 





{START_COUNTER}