Артрит

Докато артритът е доста конкретна дума, която всъщност означава възпаление на става, то ревматизмът е един от онези твърде неясни термини, свободно използувани за редица болести, които основно причиняват болка при движение или натиск. Причината изглежда до известна степен "мъглива", но е сигурно, че кучетата често са засягани от болест, която предизвиква болки в мускулите, влошаващи се при движение.
Най-много тази болест се среща при по-възрастните животни и обичайно възниква при нередовно движение. Понякога се забелязва например при работещите кучета след дълъг ден, предшествуван от няколко дни почивка. Също така често се среща, когато животното се е намокрило и простудило, и могат да бъдат засегнати много различни групи мускули.
Вероятно болестта е най-честа при мускулите на гърба, плешките и челюстта, но може да бъде и трудна за локализиране, тъп като почти всяко движение може да доведе до контракция на отдалечени мускули.
При подозрения за тази болест, топлината, почивката и аспиринът изглежда са най-добрите методи за първа помощ. Също така трябва да дадете слабо очистително, тъп като често на животните е трудно да заемат позиция за дефекация.
Невъзможно е да се определят симптомите на артрита, тъй като може да е засегната почти всяка става в тялото. Обикновено засегнатата област е болезнена и с повишена температура, а ако става въпрос за крайник, има накуцване.
Понякога артритът може да се развива много бавно и е трудно да се диагностицира без помощта на рентгенова снимка. Често топ се забелязва, когато при някаква рана всъщност бъде засегната капсулата на ставата. Ставите на гръбнака са особено сложни, тъй като всички прешлени са разделени от "подложки", които обикновено се наричат дискове. Понякога, вследствие рана или възрастта, а най-често поради естествено предразположение, като например у кучета с дълъг гръб, части от тези дискове изпъкват и така обикновено пречат на функциите на нервите, излизащи от гръбнака, и това води до определена степен на парализа, варираща от леко олюляваща се походка до пълна парализа.
Често в началните етапи това състояние е много болезнено. Лечението на такива случаи е твърде продължително и може да изисква значителни умения за добри грижи за болния, за да се помага на кучето да изпразва червата и мехура си. Трябва да се потърси професионален съвет, а често е необходимо да се направи рентгенова снимка, за да се изясни диагнозата.
{START_COUNTER}