Диария

Повечето кучета страдат от нея периодично през целия си живот, а стопаните се безпокоят основно за това, дали причината е храна или болест.
Ако кучето не изглежда болно, няма температура и бързо реагира на промяна в диетата и прости лекарства, може да сте съвсем сигурни, че причината е била диетата или някоя лека простуда.
Но разстройството е ранен симптом на толкова много заболявания, че ако продължава повече от един ден, ще постъпите много мъдро да потърсите съвета на специалист.
Много кучета имат непоносимост към мазнините и ако диетата им включва твърде много такива, веднага получават разстройство. Отделят слуз и понякога кръв, а стопанинът е ужасен, но отново реакцията към лекарства обикновено е бърза.
Обикновено диарията е резултат от някакво раздразнение в червата при инфекциозна болест или в случаи на отравяне. Тя често може да възникне без други симптоми и може да е в резултат на леко хранително отравяне.
Ако има и повръщане, добре е да не се дава храна поне двадесет и четири часа и да се дава само вода в контролирано количество, за предпочитане заедно с глюкоза. Отново, при разстройство е добре да не се дава храна. Глюкозата е полезна, а често помагат нишестето от растението Marantha arundinacea и суровите яйца.
Невъзможно е да се предложи друго, освен мерки за първа помощ, преди да е установена причината за състоянието.
{START_COUNTER}