Кога започва социализацията?

Кога започва социализацията?
Това е процес, който започва от момента на раждането и зависи, както от отношението на родилката към малките, така и от отношението на развъдчика към тях. Основен фактор е и околната среда – обстановката, в която израстват малките.
Майката е тази, която дава първите знания на малките. Нейното нежно, внимателно и загрижено поведение към тях е на първо място. Ако майката е агресивна и недоверчива, тя ще предаде това свое поведение към околните и на своите кученца.
Изводът е, че трябва да се вземе кученце от вече социализирана майка с приветливо отношение към хората.
Отношението на развъдчика, семейството му и хората, които ги посещават трябва да е дружелюбно. Изключително важен е фактора - контакт на малките с хората и децата. Кученцата трябва да се забавляват при общуването си с хората и да не получават неприятни усещания при контакта си с тях. За целта не допускайте груба игра на децата с кученцата. Вие самите не упражнявайте груби и болезнени методи на наказание. Когато е необходимо използвайте прийоми предизвикващи неприятно усещане у тях в комбинация с промяна на тона на говора, защото има граници в поведението, които трябва да са известни на малките.
След като вече сте избрали своето малко, то трябва да се адаптира към новата среда, в която ще живее. Това е вашето жилище или двор. То трябва да се запознае със всички обитатели на дома, а те трябва да имат дружелюбно отношение към него. Под другите обитатели имам в предвид не само хората, но и всички животински видове, които отглеждате: котка, птица, и др.
В случай, че няма да обучавате кучето си за охрана, допускайте всички свои познати и приятели до малкото.
Контакта му с тях е от голямо значение, не го изолирайте в отделна стая, защото това е част от социализацията. Малкото куче изучава и анализира поведението на хората и трябва да е сигурно, че те не представляват заплаха и опасност за него.
Както вече казах всички шумове и звуци характерни за бита на човека не трябва да стряскат кучето и да предизвикват у него агресия, паника или страх.
Това ще постигнете, ако взимате със себе си подрастващото куче на всички възможни места: разходка в планината, пътуване с кола, с лифт, чести разходки на оживени места - улици и паркове, на море, на палатка или хижа, дори на гости в приятели.
Не поощрявайте и най-малкият признак на безповодна агресия. С израстването на кучето агресията ще се развие и тогава ще бъде много трудно да бъде подтисната или премахната, а в някои случаи и невъзможно.
Общуването и играта на малкото кученце с други малки кучета от същата и от различни породи, също е от голямо значение за социализацията му. Кучетата също имат своите приятели като нас. С колкото повече приятели се сдобие то в ранна възраст, толкова по-добре. За това го оставяйте да играе на воля с връстниците си в парка или в градината.
Ако отношението на всички хора се вмести в тази рамка, която описах по-горе, с течение на времето всички кучета ще бъдат признати за способни да съжителстват с нас, независимо от тяхната порода. За съжаление, липсата на желание у повечето собственици на расови кучета да членуват в киноложките клубове няма да съдейства за социализацията на кучетата.
Погрешно е мнението, че кучето, което е отгледано по този начин няма да може да ви защити в случай на нужда, за целта обаче, то трябва да бъде допълнително обучено за това при компетентна школа, в която ясно се разграничават контролируемата и насочена агресия свързана със защитата на човек или охрана на обект от постоянната злоба и желанието за хапане на всяка цена.
За да завърша ще цитирам заключението от правилника за развъждане на Български киноложки клуб английски бултериер: "Единствената цел на теста за социализация е да се съхранят естествените склонности и характера на нашите кучета, които ги правят едни от най-притегателните необходимости в днешно време. Това ще докаже, че нарастването на броя и популярността на животните за компания през последните години не беше продиктувано от модата, а от нуждата да ни радват и да запълнят една голяма празнина.
Нашето общество, сега повече от всякога изисква хората да имат компания и сигурност".

Исперих Бурханларски

{START_COUNTER}