И кучетата си имат характери!

И кучетата си имат характери!
Според това какъв тип са, се определя и начинът, по който да се дресират
.
Както хората, така и кучетата имат своите психологически типове. Те, разбира се, се срещат много рядко в изчистен вид и повечето кучета имат смесени характери. Типът характер на кучето може да бъде определен още в най-ранна възраст по най-простите реакции към дразнители и нови миризми. Според това какъв тип е едно куче, се определя и начинът, по който то ще се дресира. През годините на живота си кучето може да се променя и да клони ту към един тип, ту към друг, но като цяло си има един определен профил, на който не изменя.
Сангвиници. Весели и жизнерадостни същества. Много лесни за дресировка със силни логически връзки, съобразяват бързо и следят внимателно обстановката. Реагират дружелюбно и с интерес към всичко ново. Имат динамична мисъл и не се напрягат в стресови ситуации. Лесно си изработват навици и привикват към различни условия. Добри работни кучета, обичат да изпълняват команди и да работят в екип с други животни или хора.

Холерици.
Те са непрекъснато нащрек и са смели, но имат нездрав интерес към всичко заобикалящо. Раздразнителни са, имат изключително силен агресивен рефлекс, чувстват се пряко застрашени от непознатите вещи и хора. Лаят безпричинно, но са много добри пазачи. Дресират се трудно, често са нервни и правят грешки, реагират със силна агресия към всичко, дори към стопаните си, важно е тяхната дресировка да включва овладяване на агресията от най-ранна възраст.

Флегматици. Реагират бавно и са трудно възбудими. Предпочитат да прекарват времето си в спане. Не се дресират лесно, за разлика от сангвиниците не се учат с лакомства, изискват много търпение. Реагират слабо на стрес, не се интересуват от нови миризми и предмети - сякаш живеят в отделен свят, от който е много трудно да бъдат извадени. Най-добре да бъдат оставени на мира, дресировката се провежда с безкрайни повторения.

Меланхолици. Реагират много тревожно на всичко ново, плашат се от непознати миризми и шумове. Понякога са много тихи и свити, но при по-силни дразнители стават излишно подвижни и не могат да си намерят място. Боязливи са и навиците им са много неустойчиви, те бързо забравят наученото, лесно се затормозяват, понякога получават неврози. Имат нужда от внимание и спокойствие, не се възпитават с бой. Дори викът може да ги извади от равновесие.
 

Интересни епизоди от Cezar Millan - The Dog Whisperer
Не пробвайте тези техники сами в къщи, без да се консултирате с професионалист!
 





{START_COUNTER}