Стерилност

Тя може да се дължи на редица фактори.
Липсата на цикъл на разгонване е една честа причина Обикновено кучките се разгонват за първи път на възраст между шест и девет месеца, най-често през пролетта и есента, но в днешно време, при изкуствени условия кучките имат цикъл на разгонване по всяко време на годината Два пъти е най-често срещано, но някои от дребните породи се разгонват само веднъж годишно.
Стерилността може да се дължи на липсата на яйцеклетки или на изкуствено спрян растеж, който засяга половите органи. Тя може да е предизвикана и от нимфомания, която кара кучката да е почти постоянно разгонена и която, в повечето случаи, се дължи на хронично възпаление на яйчника, а понякога дори на кисти. В такъв случай може да помогне само прегледът при ветеринарен лекар.
Установено е, че стерилността се причинява и от липсата на витамин Е, също както и, до известна степен, от прекомерното затлъстяване. Прекалено много инбридинг води до слабост на вида и също допринася за стерилността.
Стерилността често се среща при мъжките кучета. Липсата на сперма, недостатъчна семенна течност и излишните тлъстини са причини; микроскопско изследване на семенната течност трябва да определи дали причината е липсата на живи сперматозоиди.
Разбира се, всяка болест на мъжкия или женската също може да предизвика временна, ако не и постоянна стерилност. В днешно време разумната употреба на хормонални продукти подпомага намаляването т стерилността.




{START_COUNTER}