Немското овчарско куче в САЩ

     Първото немско овчарско куче, Mira v. Offingen, е внесено от Германия през 1906 г. Няколко години по-късно, през 1913 г., група от 26 любители на породата основават "Клуб за немски овчарски кучета на Америка" (The German Shepherd Dog Club of America - GSDCA). Под влияние на Англия и Франция, по това време породата се популяризира под името "елзаско овчарско куче" или само "елзасец". Недостатъчният изходен материал не позволява да се води сериозна селекция. Получените хубави кучета, местно развъждане, са спорадично явление. През 1914 г. в САЩ попада Apollo v Hunenstein. Безпорно признат за "истинско" немско овчарско куче, той оправдава определението, което американците му поставят. По-късно, през 1919 г. и през 1923 г., Аполо е експониран на изложбата на победителите в Германия и двата пъти заема първо място.
От 1920 г. породата в САЩ започва да се развива на базата на водещите европейски (германски) линии. През 1930 г. официално се въвежда името "немско овчарско куче" (German Shepherd Dog). Много кучета, победители на Германия, вземат участие в изложбите на Америка. В САЩ се появява "кръвта" на Erich v Grafenwert, Klodo v Boxberg, Utz v Haus Schutting и др. Благодарение на огромния потенциал, за кратко време поголовието на немското овчарско куче се увеличава. Появяват се и уклони, които довеждат до изменение на типичния вид на породата. Все повече започва да се среща "американското" немско овчарско куче. Това са изключително красиви, атрактивни животни, които пленяват погледа, но нямат никаква практическа стойност.
Обособява се така наречения "шоу" тип, който се налага като модна тенденция и става причина сериозните развъдчици да гледат на немското овчарско куче като на нещо некачествено, негодно за предназначението си като служебно куче.
През 1957 г. малка групичка любители от Санта Клара (Калифорния), която не възприема подкрепяните от Американския кенел клуб модни тенденции в развъждането на немското овчарско куче, започва да работи по собствена програма. Целта е да се запази екстериорния облик на породата, без да се нарушават работните качества. През 1958 г. се основава първия "Шутцхунд клуб на Америка". Това е формация от любители, които се придържат плътно към немския тип на развъждане и обучават кучетата си по методиката Шутцхунд (Schutzhund).
През 1960 г. американските ентусиасти имат възможността да видят уменията на куче, обучавано по същата методика в Германия. На 22. 06. 1966 г. Кметството на Санта Клара спонсорира провеждането на първите Шутцхунд-изпитания. Елементът "работа по следа" до този момент не е включен поради неувереността на участниците, че ще могат да се справят. Изключително високите резултати, които кучетата постигат, вдъхват оптимизъм. Американските любители коригират приетите от тях правилници по абсолютно подобие на германските. Започва усилена тренировъчна дейност. В същото време, селекционният процес не се изоставя на заден план и всички кучета са сполучливо съчетание на екстериор и работни качества. За няколко години на територията на САЩ се обособяват множество шутцхунд клубове, които поставят началото на "Обединени Шутцхунд Клубове на Америка" (United Schutzhund Clubs of America).
За разлика от Клуба за немски овчарски кучета на Америка, Обединените шутцхунд клубове на Америка поддържат класическия тип на немското овчарско куче. Показател за това е, че във всички шампионати на Световния съюз (WUSV) те заемат отлични оценки, а в последните години - и призови места в световните изложби по екстериор.




{START_COUNTER}