Глава

Глава:
      
  Дължината на главата е пропорционална на големината на тялото и представлява 40 % от височината при холката. В общи линии главата трябва да е суха, с умерена ширина между ушите. Ширината на главата трябва да отговаря на нейната дължина. При мъжките е допустимо главата да е малко по-широка, а при женските да е малко по-тясна. Главата не трябва да е тежка или олекотена, изнежена или много дълга. Челната част трябва да е леко изпъкнала, като браздата по средата на челото трябва да е слабо забележима. Скулите образуват лека извивка без да изпъкват. Челото, погледнато отгоре, се стеснява постепенно от ушите към върха на муцуната. Дължината му е около 50 % от дължината на цялата глава. Муцуната е клиновидна и суха. Челюстите са добре оформени и силни. Устните са стегнати, сухи и добре прилепнали. Носната гъба винаги е черна. Носната линия трябва да е успоредна с продължението на черепната част.

 Зъби:
Трябва да са здрави, силни и компактни (общо 42 зъба, от които 20 в горната челюст и 22 в долната челюст). Захапката е ножицоподобна. Недопустима е предна, задна или клещоподобна захапка, а също така и по-големи разстояния между зъбите.

Уши:
Средноголеми, широки в основата, високо поставени, стърчащи нагоре, заострени, насочени напред. Не трябва да са завити навътре. За недостатък се приемат клепналите, скъсените, а така също и насочените право нагоре уши. За недостатък се приема, когато кучето при движение, а понякога и когато лежи, прилепва ушите си към главата. До 6 месечна възраст, а понякога и до по-късно, ушите могат да бъдат увиснали или завити навътре.

Очи:
Средноголеми с бадемовидна форма, леко косо поставени. Не трябва да са изпъкнали. Цветът им е според цвета на космената покривка, желателно да е тъмен. Погледът е жив, умен и самоуверен.

Шия:
Силна, без гънки и провисналости. Поставена е под ъгъл от 45° спрямо хоризонталната линия. При възбуда се повдига, при движение в тръс се навежда.





{START_COUNTER}