Белите и черните немски овчарски кучета

Белите и черните немски овчарски кучета
Белите немски овчарски кучета не са новост в селекцията на породата. Дядото на Horand v. Grafrath по майчина линия е с бял цвят на космената покривка. През първите етапи от консолидацията на породата често срещано явление е раждането на бели немски овчарски кучета от нормално оцветени родители. Дискриминацията над тях настъпва след смъртта на Щефаниц, а с корекцията на http://www.whitegermanshepherd.org/IMAGES/Bianca2.jpgстандарта от 1960 г. те окончателно са отхвърлени като цветови вариант.
Селекцията на белите немски овчарски кучета се провежда в САЩ. През 1913 г. Ан Трейси (Ann Tracy) основава The German Shepherd Dog Club of America. Първите немски овчарски кучета, попаднали на американския континент са нейни. Те са най-добрите за времето си, нормално оцветени, но някои дават потомци с бял цвят. Един от тях е роденият през 1917 г. Stonihurst Edmund. Той е първото официално регистрирано в Американския кенел клуб бяло немско овчарско куче. "Златната година" за немските овчарски кучета в САЩ е 1923, когато Жералдин Рокфелер започва да проявява интерес към породата. Свръх богатата дама купува много хубави кучета от Германия, потомци на водещи разплодници. В собствения си развъдник "Giralda" тя селекционира три типа немски овчарски кучета според цвета на косъма: нормално оцветени, абсолютно черни и чисто бели. Интересът към белите немски овчарски кучета е променлив. Настъпват периоди на забрава. От 1960 г. започва "вторият живот" на породната разновидност. През 1964 г. в Сакраменто (Калифорния) се сформира първият клуб на любителите на бели немски овчарски кучета. От 1969 г. започва да функционира национален клуб, а през 1977 г. се основава международният клуб за бели немски овчарски кучета (White German Sepherd Dog Club International - WGSDCI).
Напълно нормално е немските овчарски кучета да имат абсолютно черна окраска, което има своето генетично обяснение. Тя е позволена от стандарта и не се отчита като породен недостатък. В нашата страна черно оцветените немски овчарски кучета (в повечето случаи нечистопородни екземпляри) се популяризират с названието "канадски вълк". Такава порода не съществува. По-находчиви и комбинативни кучетъргаши преминаха на друг вариант. Те предлагат черните немски овчарски кучета (особено дългокосместите индивиди) http://www.gaardog.com/Ravenheidi.jpgкато представители на породата грьонендал - вариант на белгийското овчарско куче.
Голяма част от привържениците е развъдчиците на немски овчарски кучета с класическо оцветяване развиват теории, че както белите, така и черните немски овчарски кучета са непригодни за служебна работа. Това не е вярно и може да бъде подкрепено с множество примери. Друг е въпросът, че селекционерите на бели или черни немски овчарски кучета понякога игнорират всичко останало и наблягат единствено на цвета. В този случай потомците на такива кучета наистина губят определеното им от селекцията предназначение и се превръщат единствено в модна атракция.




{START_COUNTER}